Schollaertshof - Wetteren

Het Schollaertshof is een plaats vol met geschiedenis én karakter.

Het project heeft zich ontwikkeld op een site met een rijk verleden. Zo is er het oude kloostergebouw dat er mits wat aanpassingen al meer dan honderd jaar staat. Het gebouw werd daarom ook in ere hersteld en biedt plaats voor 11 mooie woningen

Maar meer nog is het Schollaertshof ook een plaats met een toekomst. Zo zijn er de laatste jaren al vele nieuwe ontwikkelingen gebeurd in de directe buurt van het Schollaertshof. Wetteren zelf heeft enkele grote projecten zoals Wetteren aan de schelde in uitvoering met als doel hun centrum te versterken. Het centrum van Wetteren kan net als onze site profiteren van de positie dichtbij het station en de vele pendelaars die in Wetteren komen zoeken naar een rustige woning dichtbij het groen en de schelde maar met alle comfort van een kleine stad dichtbij. De kwaliteit van bouwen, met een stevige massiefbouw, gevelsteenmetselwerk, ruime terrassen en tuinen, directe toegang tot de parkings en zo meer zorgen voor trouwe huurders en een zorgeloze investering met een potentiele meerwaarde naarmate de wijk zich verder ontwikkeld.

Op enkele bewoners-parkings na zijn alle wagens en fietsen onzichtbaar op de site, de nadruk ligt op een stil en groen hart voor de site waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en plek is voor kinderen om te spelen. Dit groene hart werd gecreëerd te midden van de 2 nieuwe meergezinswoningen en het oude aanwezige klooster. De 2 nieuwe meergezinswoningen bevinden zich op de Oost en West zijde van het perceel bovenop de ondergrondse parking. De toegangen tot de woningen gaan allen hierlangs, om ontmoetingen in dit groene rustige kader te stimuleren. De nieuwe gebouwen zijn lager dan het oude klooster met een donkere baksteen met als doel de bestaande bebouwing zoveel mogelijk te respecteren en de hoofdrol te laten behouden op de site.

De woningen beschikken over moderne technieken die goed zijn voor het budget en milieu zoals een individueel balansventilatie systeem per appartement, ruime energiezuinige liften, hergebruik van regenwater, etc.. Een zéér lage energie rekening is hiervan het resultaat.

Uitzonderlijk zijn alle woningen voorzien van grote glaspartijen die enorm veel natuurlijk licht toelaten.

De stevige manier van bouwen, een massiefbouw met silicaatsteen, als mede het gebruik van akoestische raamprofielen en individuele ventilatiesystemen zonder roosters, houden zowel omgevingsgeluiden als geluiden tussen buren gemakkelijk tegen.

Op de site is ruim voldoende plaats voorzien voor de wagen, weliswaar uit het zicht en beschermd ondergronds. Omwille van de ligging op wandelafstand (via het wandelpad) van meerdere kleine en grote winkels in Overbeke en 5-10min fietsen tot het station en centrum van Wetteren kozen we voor het stimuleren van voetgangers en fietsers. Met andere woorden wonen in het groen maar in zéér gemakkelijke verbindingen met alle activiteiten van de stad vlakbij.

In samenwerking met:

Steven Alice Architecten (www.stevenalice.be)

Foto's: Keoon